SKK - "Förtäckta smällare skapar ett helvete!"

På tal om mitt föregående inlägg om nyår och allt som hör till det publicerade SKK för två dagar sen en text på deras hemsida om allt som hör nyår till och även tips till dig som har en hund som är skotträdd.
Nyår är i antågande och vad som tidigare kallades smällare har under tillverkarnas överinseende fått nya sofistikerade namn som döljer vad det egentligen handlar om. Vad som döljs bakom namn som Airbomb och Magic Pack är i själva verket smatterband och bombtårtor! De har i stort sett samma effekt som smällare och är ett helvete för många av landets hundar.

Svenska Kennelklubben vänder sig starkt mot att vissa butikskedjor utan anknytning till pyrotekniska produkter, såsom exempelvis Plantagen och Rusta, dagarna före nyår börjar sälja dessa förtäckta fyrverkeriprodukter. Likaså att det under samma tid växer upp mindre nogräknade butiker av allehanda slag med samma syfte.

Men det finns föredömen såsom ICA Maxi i Häggvik, och många andra, som tagit ställning och inte säljer några fyrverkerier i år! Ett utmärkt alternativ till fyrverkerier är de Thailändska lyktorna tillverkade av flamsäkert papper som dessutom är biologiskt nedbrytbara.

Elva år har gått sedan Riksdagen hösten 2000 beslutade om ett förbud mot så kallade smällare. Istället för att sälja rena smällare, där själva knallen är den främsta effekten, saluförs nu raketer med smällarens ljudeffekter – vilket alltså fortfarande är lagligt.

Svenska Kennelklubbens uppmanar dig som har en hund som är rädd eller reagerar för smällare:

 • Res bort till glesbefolkade områden om det är möjligt.

 • Motionera hunden ordentligt under dagen och se till att den är rastad i god tid innan den värsta skjutandet börjar.

 • Håll hunden inomhus, dra för gardiner och sätt på musik för att dölja ljudet och ljusen från raketerna. Lämna inte hunden ensam.

 • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök istället avleda uppmärksamheten med en rolig leksak eller ett tuggben till exempel. Om den gömmer sig låt den vara.

 • Om hunden ändå är utomhus – håll den alltid kopplad under nyårsfirandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

 • Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

 • Även om din hund inte tidigare visat obehag vid smällare bör du hålla din hund borta från det värsta smällandet på nyårsnatten. Det kan räcka med en obehaglig upplevelse för att hunden ska få problem för livet.


 • Svenska Kennelklubben stödjer ”Smällarupproret” som bedriver en kampanj för att lagar och regler ska följas.

  Barn och ungdomar under 18 år inte får köpa eller använda fyrverkerier. Att köpa fyrverkerier till en person under 18 år är jämställt med att langa alkohol. Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd från polismyndigheten, om användningen innebär risk för skada eller olägenhet för person eller egendom (hundar räknas i det här fallet som egendom).

  Att utsätta djur för fyrverkerier är oförenligt med bland annat djurskyddslagen, som säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande.

  Artikeln i sin helhet hittar ni HÄR

  Kommentarer
  P.S Hundar

  Ja raketer är verkligen ett onödigt påfund!

  Det verkar försvunnit inlägg från blogspoten, i juli te.x vi hade inte bara skrivit om lydnadslägret den månaden, men bara det som kom upp.. skitskumt! :/

  2011-12-31 @ 12:59:10
  URL: http://pshundar.se
  P.S Hundar

  God fortsättning på er med :)

  2012-01-01 @ 19:11:17
  URL: http://pshundar.se

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  RSS 2.0