SKK - "Förtäckta smällare skapar ett helvete!"

På tal om mitt föregående inlägg om nyår och allt som hör till det publicerade SKK för två dagar sen en text på deras hemsida om allt som hör nyår till och även tips till dig som har en hund som är skotträdd.
Nyår är i antågande och vad som tidigare kallades smällare har under tillverkarnas överinseende fått nya sofistikerade namn som döljer vad det egentligen handlar om. Vad som döljs bakom namn som Airbomb och Magic Pack är i själva verket smatterband och bombtårtor! De har i stort sett samma effekt som smällare och är ett helvete för många av landets hundar.

Svenska Kennelklubben vänder sig starkt mot att vissa butikskedjor utan anknytning till pyrotekniska produkter, såsom exempelvis Plantagen och Rusta, dagarna före nyår börjar sälja dessa förtäckta fyrverkeriprodukter. Likaså att det under samma tid växer upp mindre nogräknade butiker av allehanda slag med samma syfte.

Men det finns föredömen såsom ICA Maxi i Häggvik, och många andra, som tagit ställning och inte säljer några fyrverkerier i år! Ett utmärkt alternativ till fyrverkerier är de Thailändska lyktorna tillverkade av flamsäkert papper som dessutom är biologiskt nedbrytbara.

Elva år har gått sedan Riksdagen hösten 2000 beslutade om ett förbud mot så kallade smällare. Istället för att sälja rena smällare, där själva knallen är den främsta effekten, saluförs nu raketer med smällarens ljudeffekter – vilket alltså fortfarande är lagligt.

Svenska Kennelklubbens uppmanar dig som har en hund som är rädd eller reagerar för smällare:

 • Res bort till glesbefolkade områden om det är möjligt.

 • Motionera hunden ordentligt under dagen och se till att den är rastad i god tid innan den värsta skjutandet börjar.

 • Håll hunden inomhus, dra för gardiner och sätt på musik för att dölja ljudet och ljusen från raketerna. Lämna inte hunden ensam.

 • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök istället avleda uppmärksamheten med en rolig leksak eller ett tuggben till exempel. Om den gömmer sig låt den vara.

 • Om hunden ändå är utomhus – håll den alltid kopplad under nyårsfirandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

 • Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

 • Även om din hund inte tidigare visat obehag vid smällare bör du hålla din hund borta från det värsta smällandet på nyårsnatten. Det kan räcka med en obehaglig upplevelse för att hunden ska få problem för livet.


 • Svenska Kennelklubben stödjer ”Smällarupproret” som bedriver en kampanj för att lagar och regler ska följas.

  Barn och ungdomar under 18 år inte får köpa eller använda fyrverkerier. Att köpa fyrverkerier till en person under 18 år är jämställt med att langa alkohol. Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd från polismyndigheten, om användningen innebär risk för skada eller olägenhet för person eller egendom (hundar räknas i det här fallet som egendom).

  Att utsätta djur för fyrverkerier är oförenligt med bland annat djurskyddslagen, som säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande.

  Artikeln i sin helhet hittar ni HÄR

  Glöm blogg, nej tack fyrverkerier & smällarupproret

  Hej bloggen!

  Jag har väl lite smått glömt bort dig och er som läser.. Jag har bara inte orkat nu när jag har jobb men efter snart en veckas ledighet börjar jag känna mig pigg till kroppen. Att jag sen går runt lite som i ett vakum efter Astrids hastiga bortgång igår är inget annat än fakta men jag skjuter det lite åt sidan så länge..

  Jag har mer och mer funderat på vad som saknas i bloggen - varför jag inte bloggar lika mycket här som jag bloggade på den förra bloggen och det kan nog helt enkelt bero på att en stor del av min förra blogg handlade om ett intresse som svalnat av litegrann och det är hund i media.

  Jag har helt enkelt inte haft ork att lägga upp mer artiklar från aftonbladet där det står om "blodtörstiga bestar" som sliter än det ena - än det andra i stycken...

  Jag ska försöka uppdatera er oftare och inte bara korta inlägg om att jag gör för mycket för att orka blogga utan kanske färre inlägg men med mer substans.. Låter det som en tokig ide?

  På tal om inlägg med substans så börjar ju nyår närma sig och till min och många andras förtret så har det redan börjat smällas raketer utav bara h*lvete.. Oss här hemma går det ingen nöd på då Rex inte har ett uns skotträdsla i kroppen men däremot tänker vi här hemma på alla andra stackars hundar som har skotträdsla eller som är känsliga för höga ljud.

  Jag lider verkligen med alla hundar & hundägare som den här veckan, helgen och förmodligen en del av nästa vecka kommer vara ett h*lvete för.. Och samtidigt som jag lider med er ingår jag i det löfte som många före mig har valt att ta - ett stort NEJ tack till allt vad fyrverkerier heter!


  På Smällarupprorets hemsida som du hittar här kan du läsa om allt vad gäller lagar kring smällare och fyrverkerier, se vilka företag och kommuner som dissar det och få tips och råd om hur du kan skydda dina djur när den här storhelgen närmar sig med stormsteg.

  Hemma hos RexMatte blir det fyrverkeri fritt om man bortser från alla andra idioter i Växjö som tänker smälla.. Men vi tänkte laga middag med vänner, titta på tv och bara ta det lungt.

  Vad har ni planerat inför nyår?

  Vila mjukt älskade Astrid

  Min älskade underbara Astrid lämnade oss igår.

  Du lämnar ett stort tomt hål efter dig - jag glömmer dig aldrig. ♥


  Eftermiddags häng i sängen..

  Såhär kan man ju också se ut när man sover, hehe .. Älskade <3


  Ligger med näsan begravd...

  Hej bloggen!

  Just i detta nu ligger jag med näsan begravd i en bok jag suktat efter sen i somras med aldrig fått tummen ur och köpt, min sambo snappade upp detta och i julklapp fick jag den här underbara boken av Per Jensen;


  God jul allihopa!

  Hoppas ni får allt ni önskar och mer!


  Kort blogg med gammal bild

  Hej bloggen!
  Just nu är det rätt mycket fullt ös - medvetslös. Jobbade halvdag igår och idag + resterande av veckan är det heldagar som gäller. Alltså 6.45 - 17.30 ...

  Vilket även innebär att jag är trött som en gris och mer eller mindre bara kikar in snabba svängar här, svarar på kommentarer och tar snabbkollar på dem bloggar jag följer.

  Jobbet är fortfarande kanon roligt trots att jag är riktigt trött på mornar och eftermiddagar.

  Hoppas ni har det bra ute i världen!?

  Nu är det sängen som gäller, natti!

  Såhär väldans mycket snö var det förra året på dagens datum säger Rex

  Bloggar mitt i matkoman!

  Hej bloggen!

  Tänkte passa på att blogga lite mitt i min matkoma. Eftersom vi här hemma rätt duktigt har vänt på dygnet så gör vi allt några timmar senare än alla andra. Som att börja laga middag kl 22 på kvällen.. Dessutom skulle vi idag göra råstekt potatis och det tar ju lite extra tid. Det färdiga resultatet blev råstekt potatis m sallad & veggie fileer till mig - köttbullar till sambon.


  Efter jag tagit mig ur min matkoma ska jag ta Rex på sin sista kissetur med mig och sen är det dags att slänga sig i sängen eftersom det är jobb som gäller imorgon.

  Vad åt ni till middag idag?

  Förnyelse av bloggdesignen - igen

  Hej bloggen!

  Det hinner inte gå lång tid emellan att jag donar och byter och trixar med bloggdesignen och nu har jag gjort det igen! Jag blev så sablans trött på att vi aldrig får vinter utan all snö har regnat bort så därför fick bloggen sig en lite mer kylig, vintrig look. Vad tycks? (ser ni ingen skillnad så tryck F5)  Annars då?
  Puffen inväntar otåligt matte, dessutom har han snott hennes halsduk ♥

  Idag har det inte hänt mycket. Sov alldeles för länge och när jag väl klev upp var det en timme kvar tills jag skulle vara på jobbet. Gjorde mig iordning och pga pissvädret och luftbristen i däcken på min cykel körde sambon mig till jobbet.

  Väl där var det bara att sätta igång och jobba och det rullade på lika smidigt som alltid.

  Det har hänt lite annat idag med men det är för privat så jag hoppas ni blir glada över den nya looken och det korta uppdateringen.

  Vad ska ni hitta på i helgen?

  Ännu mer jobb & kvällsmys med hjärtat <3

  Hej bloggen!

  Idag har det varit jobb som gällt mellan 10.30-15.30, var rätt sleten när jag väl kom hem så jag och min älskade åkte och hämtade varsin pizza vilket vi tyckte vi var förtjänta av eller så var vi bara hungriga och orkade inte ställa oss och laga mat.

  Annars har det varit en lugn kväll med soffhäng & slapp.

  Strax tänkte jag bege mig ut på en kvällskiss med Rex och efter det blir det till att svära lite om att Panacottan jag gjorde inte blev kall förren ja, nu!

  Vad har hänt hos er idag?

  Jag hittade en hund under täcket <3

  Jobbdag, hundkalender & äntligen snö!

  Hej bloggen!

  Sitter här och sörplar på en kopp kaffe efter att ha ätit lite veggiepytt & sallad. Idag var det dags att jobba igen efter att ha varit sjuk ett bra tag. Jag är fortfarande inte helt kry eftersom jag inte blir av med huvudvärken jag dragits med ett tag nu men jag kände att det var överlevbart idag.

  Så morgonen började med att jag vaknade strax före klockan, drog lite i hissgardinen och pep av lycka! Det var nysnö ute! Allt var alldeles jätte vitt och vackert! Så jag studsade ur sängen, slängde på mig kläderna och skyndade mig ut med Rex som fick tefatsstora ögon när han såg snön.

  En glad puffe i årets första snö!

  Efter en härlig solig promenad i snön begav jag mig in och förtärde lite frukost och sen var det dags att packa ner lunch och cykla till jobbet.

  Väl innanför dörrarna på jobbet insåg jag hur mycket jag saknat alla hundarna! Sen var det jobb som gällde - promenader och mys med hundarna. Och som alltid så kunde jag inte slita mig när jag slutade utan blev kvar en timme extra.

  Med mig hem från jobbet fick Hundkalendern för 2012 följa med och jag lånade även en bok av chefen som heter "Etologiboken - om hundars beteende" som är skriven av Ingrid Tapper. Låter som spännande läsning va?

  Och nu är det jobb som gäller tis-ons med.

  Vad har ni hittat på idag?

  RexMatte + Whippet = hundvakt!

  Hej bloggen!

  Igår var det äntligen dags! Ut med det gamla och in med det nya som det så fint heter! Äntligen fick det rangliga gamla furu bordet i köket sin sista vila och blev nerflyttad i förrådet. På dess plats i köket nu står två barbord.

  Var även iväg en sväng med tant J & min svärmor och handlade på Citygross. Hittade ett par kalasfina julgardiner till köket! Nu ska jag bara hitta en gardinstång med.. Det är det bristvara på eftersom jag hivade mina när jag flyttade av någon oförklarlig anledning..

  Vi passade även på att göra lite av en storstädning här hemma och avslutade kvällen med potatisgratäng, basilikapuckar, sallad och julmust!

  Alldeles strax får vi här hemma sällskap av världens finaste Whippetpojk Tiiu. Hans matte & husse ska iväg på äventyr och vi ska under tiden passa honom.

  Så det lär bli en massa fnattigheter här hemma några timmar framöver och därav ett ganska kort blogginlägg.
  Bjuder på en bild på farbror Rex & lillebrorsan Tiiu.


  RSS 2.0